Crompvoets + Raafs Advocaten

Werkgevers wachten met ontslag oudere werknemers tot 1 januari 2020

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Per 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Een van de wijzingen in de WAB is de transitievergoeding, ook wel de ontslagvergoeding genoemd. Nu is het zo geregeld dat een werknemer die ontslagen wordt of geen contractverlening krijgt vanaf 24 maanden diensttijd recht heeft op een transitievergoeding.

Tot 2020 geldt voor werknemers die 50 jaar of ouder zijn dat zij een extra hoge transitievergoeding krijgen. De reden hierachter is dat het lastiger is voor oudere werknemers om een nieuwe baan te vinden. De vijftigplussers die minstens 10 jaar in dienst zijn, krijgen een transitievergoeding van 1 maandsalaris over de dienstjaren na de 50e verjaardag. Voor de dienstjaren voor de 50e verjaardag geldt de reguliere berekeningswijze. De overige werknemers die langer dan tien jaar bij dezelfde baas werken krijgen voor ieder gewerkt extra jaar een half maandsalaris aan transitievergoeding. LET OP: per 1 januari 2020 verandert dit! Wat gaat er zoal veranderen?

Voor werkgevers die vijftigplus-werknemers ontslaan wordt de transitievergoeding per 1 januari 2020 goedkoper en dus voordeliger. Alle werknemers, ongeacht de leeftijd of het aantal dienstjaren, krijgen namelijk vanaf de eerste dag het recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding wordt vastgesteld op een derde maandsalaris per gewerkt jaar.

Kortom alles op een rijtje gezet:

  • Alle werknemers, ongeacht leeftijd of dienstjaren krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding wanneer zij ontslagen worden.
  • De transitievergoeding bedraagt een derde van het maandsalaris per gewerkt dienstjaar.
  • Werknemers die 50 jaar of ouder zijn krijgen geen hogere transitievergoeding meer. In tegendeel zij gaan achteruit. Waar de werknemers eerst recht hadden op 1 maandsalaris per dienstjaar na de 50e verjaardag, geldt nu een derde van het maandsalaris. Dat kan dus flink in bedragen verschillen.

Heeft u nog vragen over de transitievergoeding die per 1 januari 2020 op de schop gaat dan bent u bij Crompvoets & Raafs Advocaten op het juiste adres. Neem voor verdere vragen of andere juridische problemen waar u tegenaan loopt contact op met een van onze advocaten via info@cr-advocaten.nl.

 

Geschreven door:
mr. Maureen Helgers-Crompvoets
Advocaat